Infláció, amivel az emberek elfelejtenek számolni!

 A befektetések kiértékelésénél sok esetben elmarad a mostanában ismét egyre meghatározóbb adat figyelembevétele - ami az infláció mértéke.

Mi az infláció?

Az árak széles körű emelkedése

Egy piacgazdaságban az áruk és szolgáltatások árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Inflációról akkor beszélünk, ha nem csak egyvalaminek az ára emelkedik meg, hanem sokféle árué és szolgáltatásé; ez azt jelenti, hogy ma kevesebbet vásárolhatunk 1 euróért, mint tegnap. Más szóval az infláció idővel csökkenti a fizetőeszköz értékét. (https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/hicp/html/index.hu.html)

Az euró övezetben az Európai Központi Bank által elfogadott szabály a következő: ha az infláció mértéke kevesebb, mint 2% akkor egységesen már árstabilitásról beszélünk. Így, feltételezve egy jó gazdasági működést, nyugodtan számolhatunk 2%-os inflációs veszteséggel évente. Bár csak ezzel lehetne számolni...

Emlékszik-e a legutóbbi befektetésére és arra, hogy mennyit nyereséget termelt?  Levonta belőle a 2%-ot?

A befektetésünk nettó hozamait számolva, pláne ha bankban tartjuk a pénzünket, siralmas megállapításokra juthatunk. A helyzeten csak rontott az elmúlt két év - a pandémia és az ezt követő gazdasági megoldások, amik nagy szerepet játszanak az elkövetkezendő évek inflációjának valódi meghatározásában. Jelenleg a MNB 2021-re 4,6-4,7%-os inflációval számol. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az infláció kalkulációjának többféle módszere is van, így a valóság nagyon relatív. Inkább mondanám reálisnak a 6-8%-ot, de számoljunk a 4,7%-kal.

Az infláció rontja a fizetőeszköz értékét, ezért sok esetben előfordulhat az az eset, hogy a befektetésünk nyereséges volt, ami mindenki számára örömteli dolog lehet, de ha nyereség nem haladja meg az időtartam alatt elszenvedett értékcsökkenést, akkor sajnos egy fillért sem kerestünk. Ez a jobbik eset. Sok esetben mindez azt is jelentheti, hogy veszteséget tudunk csak elkönyvelni. Minden befektetett időt és energiát felemészthet az infláció.

 A portfolio.hu ezt írja: A KEZELT VAGYON ALAPJÁN A LEGNAGYOBBNAK SZÁMÍTÓ FORINTOS SOROZATOK HOZAMA A JAVULÓ TREND ELLENÉRE IS JÓCSKÁN ELMARAD A JELENLEG LEGMAGASABB TELJESÍTMÉNYT NYÚJTÓ ALAPOKÉTÓL.

A top 10 hazai forintos, lakossági sorozat közül csak az első képes pozitív teljesítményt nyújtani, ugyanis a portfolio.hu által vizsgált 399 sorozatból 313-nak pozitív ugyan az idei hozama, ám ha az inflációt is beleszámoljuk, a pozitív hozam jócskán elmarad annál a 313 sorozatnál is.

Ezek közül 177-nek van 5%-ot meghaladó hozama, ami annyit jelent, hogy talán a befektetők legalább az inflációt legyőzték.

85-nek 10%-ot meghaladó a hozama, azaz több mint 5% hozamot hozhat és 23-nak pedig 20%-ot meghaladó a hozama, azaz 15%-ot meghaladó hozamot hozhat az év végéig.

A régióban körülnézve sem tudjuk 26,7% felé emelni a hozamot, ami infláció után talán eléri az évi 20% hozamot. 

Az adózást még meg sem említettük, pedig egy ugyancsak fontos tényező, nem kihagyható a számításokból. Ezzel már nem kívánok részletesen foglalkozni, egy biztos, hogy a fent említett számokból levonandó összeget képez a befizetésre kerülő adó is. Mindezek után számolhatunk ki egy, a valósághoz közelebbi értéket, amit nettó nyereségnek könyvelhetünk el.

Hiába kapta meg OTP Bank a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat, és nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” címet is 2021-ben. Vakok között a félszemű a király. Magyarországon ezen számok alapján nem érdemes befektetni, legalábbis a bankok által nyújtott kiváló ajánlatokba biztosan nem.

Mi marad? Ki kell lépni a nemzetközi színtérre, új befektetési formákat és lehetőségeket kell használni arra, hogy növekedjünk.

Ha a bank nem adja meg a kellő lehetőséget, akkor megadja más, máshol.

Bölcs dolog megtakarítani, de a befektetés jövedelmezőbb.

 Jövedelmezőbb, ha olyan helyre fektetünk be, ahol a pénz képes olyan megtérülésarányos hozamokat hozni, amit csak az elit és pár top kereskedői csapat képvisel jelenleg a világon, likviditása 4-5 hét, hozama a magyarországi viszonyokhoz képest 2-3 szor nyereségesebb.

Amennyiben megismerné a Magyarországon és Európában is egyedülálló befektetés részleteit, itt talál egy bemutató linket.

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.