A tőzsdei befektetésekről

Tabuk nélkül

 

A tőzsdei befektetések az egyik legjövedelmezőbb befektetések közé tartoznak az egész világon. Biztosan mindenki hallott már róla, sőt, sokan ki is próbálták. A vélemények megoszlanak róla, de valójában nem szabad kihagyni és elsétálni a lehetőség mellett.

Nézzük meg mi kell ahhoz, hogy valóban sikeresen használjuk ki ezt a lehetőséget.

 

Tegyük félre az előítéleteket és a mások elmondásai alapján kialakított személyes meggyőződésünket, és vizsgáljuk meg újra ezt a befektetési formát - tabuk nélkül. 

A Globális Származtatott Ügyletek a maga 697 Billió USD-os piacával világunk legnagyobb pénzpiaca. Nagyságából adódóan felmerül a kérdés:

Vajon Ön miért nem használja ki a világ legnagyobb pénzpiacát?

Azért mert egyszerüen nem ismeri

Nem tudja hogyan működik

Nincs meg hozzá a saját szakmai felkészültsége

Más emberek lebeszélték róla

Egyéni kereskedőktől hallot vagy tapasztalt tényekből álltalánosít

 

A legtöbb befektető általában csak az ingatlanpiacig jut el kevesen gondolkodnak nagyban. A legtöbb befektető csak egy irányban gondolkodik növekedésre játszik. Akik kihasználják a CFD piac adta lehetőségeket, azok árváltozásra figyelnek ami kétirányú lehet így ez a piac kétszer olyan nyereséges lehet mint pl. az ingatlan piac.

Ne feledjük el azt sem, hogy az élet legnagyobb kockázata a biztonságos játék. Mindenki tudja, hogy a biztonság is csak egy illúzió, olyan dolog amiről mindenki szeretné tudni, hogy létezik, de még valójában senki nem látta.

 

Mi adja meg szamunkra a biztonság illúzióját. A szakmai tudás ami nem feltétlenül kell, hogy saját tudásunk legyen elég ha profikat bérelünk fel. A számok nem hazudnak, a számokban nincs érzelem a számokban tények vannak. A koncepció vizsgálata és megértése nagy mértékben segít a döntéshozatalnál. A referenciák pedig egész életünkben segítik útunkat. 

Milyen döntéseket kell meghozni ahhoz, hogy valós nyereségeket tudjon elkönyvelni magának?

Piaci törvényszerűségek

Minél nagyobb a piac, annál több visszaélésre van lehetőség, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet pénzt keresni ezen a piacon. Ebből csak az következik, hogy a befektető számára kiemelt fontossággal kell kezelni a partnercég minősítéseit, felügyeleti szerveit, a cég múltját és eredményeit. Az alapos körültekintés meghatározó a sikerhez (egy nagy múltú cég pl. 10 éves háttérrel és leellenőrzött engedélyekkel, nagymértékben csökkenti a befektetés kockázatát).

A bróker kiválasztása

A bróker kiválasztásánál természetesen a fent említett feltételek megléte egy biztos alapot nyújt, viszont további döntéshozatali kérdéseket is szemügyre kell venni. Fontos megvizsgálni az üzleti modellt. Miért? Mert kétféle bróker létezik a piacon, erről már az átlagember nem tud.

A jó brókerek az ECN (Electronic Communication Network) vagy STP (Straight Through Processor) alapú brókerek, akik az elindított kereskedést azonnal a valós piacra teszik. Számukra érdektelen, hogy a befektető a kereskedést nyereséggel vagy veszteséggel zárja, mivel nem ebből képzik a profitjukat.

A kerülendő brókereket MM-nek azaz Market Makernek hívjuk. Mivel minden bróker minden kereskedést lát a saját rendszerében, ezért igen egyszerűen manipulálhatja a saját ügyfeleit úgy, hogy az általa általában gyenge teljesítményű, egyénileg kereskedők kereskedéseit nem viszi ki a piacra, hiszen nagy valószínűséggel úgyis veszteséggel zárnak. A bróker részéről ez megéri a kockázatot, hiszen ha bejön a statisztikája, akkor megtartja magának a kereskedő veszteségét, és ebből is nyereséget termel magának. Sajnos ezek mellett még más lehetőségeket is kihasználnak az információhiánnyal küzdő, egyénileg kereskedők rovására.

Ön akar kereskedni vagy megbíz valakit a kereskedéssel?

Mi kell ahhoz, hogy valaki saját maga kereskedjen? Manapság már elég hozzá egy okos telefon, tablet. Eltekintve a részletektől, ez általában ma már nem okoz problémát, bárki számára elérhető, hozzáférhető. Viszont a megfelelő szakértelem megléte alapfeltétel a sikerhez, és pont ezért ez már szignifikáns különbségeket okoz kereskedő és kereskedő között. Nem YouTube-ról és gyorstalpaló tanfolyamokról kell megtanulni kereskedni. 

A tények magukért beszélnek:

  • Az egyéni kereskedők 90%-a az első 90 napban elvesztik a tőkéje 90%-át ami a profi tréderek zsebébe kerül.
  • Az egyéni kereskedők 80-90%-a folyamatosan veszteségben van.
  • Általános hibák a tapasztalatlanság és tudatlanság, a képesség hiánya, és a naív pénzkezelés

Legyünk őszinték: egy professzionális tréder kiképzése 5-6 évet vesz igénybe hasonlóan egy doktor képzéséhez. Mindez minimum 5-20 millió Ft befektetést igényel személyenként. Ez egy professzionális főállású munka, akárcsak bármelyik más foglalkozás. Egy profi tréder védjegye, hogy tartósan 80/20 %-os nyerő/vesztő arányt tud produkálni minden körülmények között.

Időgazdálkodás. Aktívan vagy passzívan kereskedik?

Az idő pénz - szokták mondani. Igenis fontos meghatározni, hogy mennyi idő és energia befektetésével mennyi nyereséget tud előállítani, sok esetben a jó döntés meghozásához ezt mérlegelni kell. Nem mindegy, hogy napi tréderként 8 órát ül a képernyő előtt vagy befektetőként 1 percet tölt hetente a kereskedéssel.

Piacot befolyásoló képesség. Egyéni kereskedés vagy alapkezelés?

Lényeges szempont a kereskedésünk piacot befolyásoló képessége. Egy százmilliós nagyságrendű portfóliót kezelő tréder csapatnál nyilvánvaló, hogy befolyással lehet az árfolyam alakulására valamilyen mértékben, csupán csak a méretének köszönhetően is. Egyéni kereskedőként a piacot befolyásoló képességünk a nullával egyenlő.

Érdekek és ellentétek. Ön partner vagy csak egy ügyfél?

Ha Ön egy ügyfél csupán, akkor a másik félnek nincs komoly érdeke abban, hogy Önnek feltétlenül nyereséget termeljen. Egy főállású bróker akkor is megél, ha Önnek veszteséget termel, maximum nem kap bónuszt az év végén. Ha azonban Önt partnernek tekintik, akkor a megbízott a saját pénzét együtt forgatja az Ön tőkéjével, és ez az összeg általában jóval nagyobb, mint egy átlagos, egyénileg befektetett összeg.

 

Vissza a Főoldalra...